Vi scouter känns lätt igen när vi bär den blå scoutskjortan eller andra blå scoutkläder. På scoutskjortan fäster vi märken för att berätta vad vi gjort, tillhörighet och vilka intressen vi har.

När scoutrörelsen startade i början av 1900-talet infördes scoutdräkten av flera anledningar. Vanliga kläder var vid den tiden inte lämpliga för rörliga lekar och friluftsliv. Scoutrörelsens grundare Lord Robert Baden-Powell menade också, att en enhetlig dräkt minskar skillnader som kan finnas genom olika sociala grupperingar i samhället. Detta gäller även idag. Omkring 40 miljoner scouter över hela världen bär idag scoutdräkt.

Scoutdräkten

Grundplaggen i scoutdräkten är en scoutskjorta -t-shirt, -piké med märken och scouthalsduk med sölja. När alla har samma kläder ser man inte vem som är fattig eller rik och det skapar gemenskap. Det finns många andra grupper som också skaffar sig gemensam tröja eller dräkt för att markera sin grupptillhörighet och för att stärka sammanhållningen, till exempel fotbollslag.

Köp scoutskjorta

Vill du köpa scoutskjorta så finns det möjlighet att prova olika storlekar i Sandvikens scoutkårs lokal. Prata direkt med eller kontakta en av ledarna. Scoutskjortan beställer du sedan genom kåren som gör gemensamma beställningar. När skjortan kommer får du den tillsammans med de märken som ska sys på samt kårens scouthalsduk med sölja.

Du kan även köpa andra snygga scoutkläder och massor av coola scoutprylar i Scouternas egen shop.

Märken på scoutdräkten

När du skaffat en scoutdräkt följer det med en del märken som ska sys på. I boken Märkbart kan du läsa om olika märken som finns inom scouterna och även se var på scoutdräkten de ska sitta.