Träden på vintern

Träd är ett viktigt inslag i naturen. Träd ger oss syre, bidrar till ny jord, föda till stora och små varelser/organismer samt ger oss bränsle och papper. Att känna till några av de vanligaste träden är en del i det tema-område som scouterna kallar woodcraft, med andra ord naturkunskap.

Veckans Målspår: Känsla för naturen

Känner du igen några av de träd och buskar som växer i Sverige? Kanske kan du namnge några när du tittar på deras löv och bark. Men hur är det om vintern? Kan du känna igen dem då också? Det var något som spårarscouterna fick prova på under veckans möte.

Till skillnad från oss människor som klär på oss en massa kläder när vintern kommer för att inte frysa gör de flesta lövträd tvärtom, de klär av sig. Löven alltså! Det är via löven som vattnet avdunstar under de varmare årstiderna och för att överleva vintern då tillgången till vatten är låg behöver trädet göra sig av med löven.

Barrträd (som inte tappar sina barr) har dock ett vaxlager, som skulle kunna liknas med våra kläder, som skyddar dem från att frysa sönder. Granen har också grenar som hänger nedåt så att snön lättare kan glida av, och på så sätt skadas inte grenarna. Naturen har många sätt att lösa olika problem på.

Efter en kort introduktion till träd och veckans uppgift fick spårarna möta Skrutt, som samlar på många olika saker, när han besöker de sovande träden. Programmet är utarbetat av Utbildningsradion och du hittar det här.

Under veckans möte fick spårarna möta sex träd och en buske: gran, tall, björk, asp, rönn, sälg och en (se figur 1a och b). Vid varje träd hängde ett faktablad från Skogen i Skolan med information om varje träd, men framförallt bilder så att spårarna kunde få hjälp att se vilket träd de stod vid. Varje lövträd hade i sin tur också ett faktablad som handlar om löven och knoparna på trädet, hämtat ur skriften Träden på vintern.

Figur 1a-b Kan du känna igen dessa träd med hjälp av deras stammar?

Spårarna arbetade i sina respektive patruller och en fick vara patrulledare. Den senare hade till uppgift att se till att alla patrullmedlemmar var delaktiga, hängde med och lyste upp vägen för dem. Alla spårare traskade runt i mörkret och plumsade i snön för att lära sig om träden (Se figur 2a-c). Till våren kommer vi att följa upp tema träd och då kolla hur löven ser ut och om träden blommar eller får frukter.

Figur 2a-c Spårarscouterna fick möte olika träd och lära sig om hur de känner igen dem på vintern.

Det här inlägget postades i Känsla för naturen, Spårarna av Malin. Bokmärk permalänken.