Livet under ytan

Vatten är en viktigt resurs för liv på jorden. Så också för en stor mängd små kryp som lever i våra sjöar, bäckar och åar. Det är en fascinerande värld som är full av annorlunda och spännande djur.

Veckans Målspår: Känsla för naturen, Aktiv i gruppen, Fysiska utmaningar

På veckans spårarmöte samlades vi vid Uddstugan i Högbo utanför Sandviken. Temat var under ytan och spårarna fick med håv och burk leta efter småkryp som lever i vattnet. Min farhåga var att de, då det varit kallt under våren, inte skulle hitta några kryp alls eller på sin höjd några mygglarver. Det fanns kanske också en viss oro för att det skulle bli kaos och en massa spring, vilket skulle kunna leda till blöta scouter.

Men oj så fel vi fick! För det första blev det en stor grupp spårarscouter som deltog i mötet, totalt 19 spårare deltog. Till vår stora glädje deltog också flera föräldrar under mötet, vilket vi uppskattar mycket! Alla spårare var aktiva och engagerade under hela mötet. De håvade och hittade massor av små kryp som redan var igång i vattnet.

Ett fynd var nattsländelarven som såg ut som en kotte med ben. Men egentligen är den en sländlarv som, precis som snäckan, bär med sig sitt hus som skydd. Den fick dock mycket uppmärksamhet bland spårarna som tyckte att den var fascinerande.

20160419_185330

De hittade också flera andra sländelarver som liknade Flicksländans larver, nästan som en liten undervattensdrake med stort huvud och spröt i bak.

20160419_183654

Några hittade också iglar, både en svart och en ljus variant med ljusbrun teckning. Den första känner nog de flesta igen, men den andra var det ingen som sett tidigare.

Alla lyckades hitta maskar av olika sorter. De såg ut som små maskar med snabel, och så snabbt de rörde sig i vattnet! Med hjälp av en slinger-teknik såg det ut som om de simmade baklänges. Vill du se hur det ser ut kan du se en film på scoutkårens facebook-sida.

En hel del vattengråsuggor hittade de också. De är oerhört lika landlevande gråsuggor, fast lite brunare och rör sig smidigt i vattnet.

20160419_182317

Några hittade ett par rygg-/buksimmare som glittrade av silver i solen. De satt ihop som ett par och någon sa att de nog gör flera simmare. Kanske var det så, men tillsammans utförde de en dans i vattnet som fascinerade.

20160419_191241

I slutet av mötet passade vi på att grilla lite korv och visst är det gott med korv när en är ute! Korven sköljdes ner med saft och sedan var det dags för avslutning. Alla hjälptes åt att lägga tillbaka de djur de fångat i sjön igen. Försiktigt naturligtvis! Alla spårare var torra och nöjda när vi till slut avslutade med gnistan.

20160419_185744

Vill ni läsa mer om livet under ytan kan ni läsa utdraget ur 2005 års kalender Bilagan.

Ni kan också se fler bilder och filmer på scoutkårens facebook-sida och instagram.

/Spårarledare Malin vid pennan

Det här inlägget postades i Aktiv i gruppen, Fysiska utmaningar, Känsla för naturen, Spårarna av Malin. Bokmärk permalänken.