Att knyta en knop

Knopar är en av de aktiviteter som lockar många unga till scouterna. Men det är inte alltid så lätt och det är många olika knopar du kan lära dig. Som spårare ska du lära dig fem knopar.

Veckans Målspår: Problemlösning, Fantasi och kreativt uttryck, Fysiska utmaningar

En spårar-scout får lära sig att göra fem knopar: överhandsknop, råbandsknop, skotstek, pålstek och stoppknop.

Att lära sig överhandsknop klarar alla, särskilt när de får upp ögonen för att det är samma sak som att knyta en knut på skorna. När de sedan ska lära sig råbandsknop blir det lite trixigare. Det gäller att sno repen rätt så att det inte blir en kärringknop. Det många inte vet är att om du knyter dina skor med en råbandsknop istället för en kärringknop så är risken för att skosnörena inte går upp mindre. Men det är naturligtvis ännu trixigare att göra det med en rosett. Prova får du se!

Har scouten väl lärt sig överhandsknop fixar de också att göra en stoppknop – det är som att göra en överhandsknop om och om och om igen.

SEN kommer vi till skotsteken och pålsteken. Den ena använder scouterna för att knyta fast flaggan (skotsteken) och den andra är ju historien om prinsessan och draken (pålsteken). Det är detta som hjälper scouterna att hålla isär de två, särskilt mig! Jag tycker att just pålsteken är den knepigaste att komma ihåg.

Det finns många sätt att lära sig knopar, men en sak är säker och det är att du behöver öva många gånger och därefter repetera med jämna mellanrum. Hur kan du då göra för att komma ihåg eller påminna dig om hur du knyter en viss knop? Det finns en hel del tips och trix, som t.ex. sagan om prinsessan och draken, men du kan även hitta roliga hjälpmedel på internet, appar eller handböcker.

På Sveriges Radio hittar ni bl.a. ett inslag i Barnradion som handlar om att knyta knopar.

Så knyter du en knop (Barnradion)

På YouTube hittar du massor av filmer som visar hur du knyter knopar. Faktabanken.nu har filmer som visar hur du knyter bl.a. råbandsknop, skotstek och pålstek.

Det finns också massor av appar som du kan installera i din smarta telefon! En sådan är Knopar 3D (Knots 3D) som finns både för android och iphone. Har du ingen egen smart telefon kanske du kan få installera den på dina föräldrars telefon?

/Scoutledare Malin vid pennan

Det här inlägget postades i Fantasi och kreativt uttryck, Fysiska utmaningar, Problemlösning, Spårarna av Malin. Bokmärk permalänken.